ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:
ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Θέλω να ξεκινήσω με μία ιστορική αναδρομή, σε μία εποχή που οι συζητήσεις στην πόλη μας για οικολογική κίνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Τα ταξί, οι συνάδελφοί της εποχής, πήραν την πρωτοβουλία και ίδρυσαν τον προμηθευτικό συνεταιρισμό με κύριο στόχο τους να προσφέρουν στους επαγγελματίες ποιοτικό καύσιμο.

Ήθελαν να αντιμετωπίσουν τους υπερβολικούς ρύπους που εξέπεμπαν τα οχήματα τους, στην κυριολεξία ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών <κάπνιζαν>.

Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο και μετρήσιμο. Δεν είχαμε πλέον οχήματα να <καπνίζουν>, και διπλασιάστηκε η ζωή των κινητήρων.

Τα ταξί στην πόλη μας, με εμάς πρωτοπόρους, εγκατέστησαν στα οχήματά τους το σύστημα τηλεματικής. Μιλάμε για ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα καθοδήγησης, παροχής πληροφοριών και ανάλυσης δεδομένων .

Είναι πολύ αποτελεσματικό αφού παρέχει σε κάθε όχημα πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση και την θέση των άλλων οχημάτων.
Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο και με σοβαρό οικολογικό αποτύπωμα. Έχουμε 30% μείωση των μετακινήσεων και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων.

Ταυτόχρονα εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο τις δυνατότητες του συστήματος τηλεματικής και βοηθήσαμε ουσιαστικά στην διόρθωση των ηλεκτρονικών χαρτών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων επαγγελματιών και πολιτών.

Γνωρίζουμε ότι και η ελληνική πολιτεία είναι αναγκασμένη να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή.

Κατανοούμε την ανάγκη και εμείς ως επαγγελματίες, να προσαρμοστούμε  σταδιακά στη νέα πραγματικότητα.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πολιτεία προσανατολίζεται στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Σίγουρα αν γίνει με σωστό σχεδιασμό και ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι το μέτρο θα βοηθήσει σημαντικά.

Τα θετικά της συγκεκριμένης επιλογής είναι η εκπομπή μηδενικών ρύπων και η αθόρυβη κίνηση.

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά της ηλεκτροκίνησης όπως η χαμηλή αυτονομία η χρονοβόρα φόρτιση, η έλλειψη υποδομών και στο οικολογικό κομμάτι, είναι ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η αποθήκευση των επικίνδυνων υλικών των μπαταριών.

Τα ταξί με την κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία μπορούν να συνεισφέρουν στη βιώσιμη αστική κινητικότητα  με πολλούς τρόπους συμβάλλοντας στην προσπάθειά για μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Για να ενταχθούμε και εμείς στον σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας ως μέσο που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρέπει η πολιτεία να μας αντιμετωπίσει ως μέσο ειδικής μεταφοράς,

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετώπισαν και το επάγγελμα του αυτοκινητιστή με ψηφοθηρικούς όρους. Εκδόθηκαν υπερβολικές άδειες αγνοώντας την Ευρωπαϊκή πρακτική των πληθυσμιακών κριτηρίων, με φυσικό αποτέλεσμα να γεμίσουν οι πόλεις μας με αχρείαστα επαγγελματικά οχήματα.

Πρέπει η πολιτεία να αναγνωρίσει τα λάθη της και να επιλέξει νέες βιώσιμες πρακτικές για τη λειτουργία των ταξί στις πόλεις μας. Πρέπει να μας δώσει τα απαραίτητα εφόδια που θα μας βοηθήσουν να συμμετέχουμε με ουσιαστικό τρόπο στην διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος .

Η στήριξη πρέπει να αφορά τρεις κύριους τομείς.

:: Ουσιαστική επιδότηση αγοράς οικολογικών οχημάτων με χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους για να μπορούμε κάθε φορά να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

:: Χρηματοδότηση και ενθάρρυνση για εγκατάσταση στα οχήματά μας καινοτόμων τεχνολογιών.

:: Επιμορφωτικές δραστηριότητες για τους επαγγελματίες που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση ώστε να μετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για βιώσιμες πόλεις.

Είμαστε σίγουροι, ως έμπειροι επαγγελματίες μεταφορείς, ότι μπορούμε να συμμετέχουμε πολύπλευρα στην προσπάθεια για την βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Μέσα από τα tablet και τις διαδραστικές οθόνες που προγραμματίζουμε να εγκαταστήσουμε, μπορούμε να περνάμε μηνύματα σε χιλιάδες επιβάτες κάθε μήνα για μία πόλη ανθρώπινη, καθαρή, με βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα που θα σέβεται τους ανθρώπους της και περισσότερο αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες.

Η χρήση της τεχνολογίας μας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε σε συνεργασία με τους φορείς και με τους άλλους μεταφορείς τις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών πού θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της κινητικότητας.

Εχουμε πλέον την εμπειρία και την τεχνογνωσία να προσφέρουμε καινοτόμα πακέτα μεταφορών π.χ. συνδυασμένες μετακινήσεις διαφορετικών επιβατών στον ίδιο προορισμό με μετρήσιμα αποτελέσματα στην μείωση της κινητικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες με επιχειρήσεις, υπηρεσίες, διαγνωστικά κέντρα, και επαγγέλματα υψηλού ενδιαφέροντος.

Η χρήση της τεχνολογίας στο  κομμάτι της βιώσιμης  αστικής κινητικότητας είναι καθοριστική, η 4η βιομηχανική επανάσταση,θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε που ζούμε που αλληλεπιδρούμε.

Η τεχνητή νοημοσύνη και κυρίως το ίντερνετ, θα συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση βιώσιμων πόλεων μέσα από την ταχύτατη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών.

Σε αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να είμαστε ο συνδετικός κρίκος αφού κινούμαστε στην πόλη, αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία.

Στόχος και επιδίωξη μας είναι να είμαστε μέρος της νέας εποχής, και θα τα καταφέρουμε .

Η πολιτεία και οι θεσμοί της πρέπει να μεριμνήσουν να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή  χωρίς αποκλεισμούς.

Οι πράσινες πόλεις που θα παρέχουν ροή κυκλοφορίας και καθαρό αέρα στους πολίτες τους είναι μονόδρομος.

Πρέπει όμως στις νέες πόλεις να χωράμε όλοι οι άνθρωποι και όλα τα επαγγέλματα, βιώσιμες πόλεις χωρίς βιώσιμες ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να υπάρξουν

Παπακωνσταντινόπουλος Γεώργιος.

Πρόεδρος Συνεταιρισμού Ταξί Εξπρές Πάτρας.

Comments are closed

Call Now Button